Söndagsintervju – Sven Hirdman

Wicklin intervjuade i dagens program denna diplomat och rysslandskännare. Tanken med intervjun verkar dels ha varit att, som vanligt, få en bild av personen Hirdman, få en inblick i det ryska tänket och att kritisera Hirdman för att han är för ryssvänlig.

Bakgrunden är ju naturligtvis det krig Ryssland dragit igång med Ukraina sedan ett par veckor tillbaka

Personen Hirdman – född i en bildad familj, lite kulturbarn kanske. Båda föräldrarna språklärare. Syskon kulturpersonlighet, höga betyg i skolan, gick tolkskola tidigt, verkar ha beslutat sig tidigt för diplomatyrket och med inriktning ryssland. Har också bott i Ryssland mycket länge och säger sig känna Ryssland innan och utan.

Tycker sen inte att min bild av Ryssland direkt har klarnat. Att det var stängt och tråkigt under kommunisttiden, check. Att det sedan blev friare men stökigt under 90-talet var man med på . Att ekonomin varit upp och ned. Och att Putin gått från hyggligt bra till sämre. Men nä, några djupare insikter fick man inte. Hade själv velat höra Hirdman berätta mer om sin bild av Ryssland. Mer av typen hur han såg på Yokos-skandalen 2003, där en politisk motståndare, Chodorkovskij, Oljemiljardär fängslades och hans enorma oljebolag förstatligades.

Det blev mer att han fick slå ifrån sig då Wicklin försökte snärja honom med uttalanden från förr, tycker inte det klargjorde särskilt mycket. Det blev liksom att hans ställning som Rysslandskännare ifrågasattes, och vad man egentligen ifrågasatte gav ingen ytterligare bild av Ryssland. Vilket för mig var det jag hoppades få veta mer om. Förutom, som alltid, få en bild av personen. Och det tycker jag man fick. Växer man upp i en högkulturell familj har man chansen att göra bra ifrån sig och välja en karriär efter det intressa man hittar. Och det tycks Hirdman lyckats med. Arrogant, men ganska sund var mitt intryck av honom.